26. märts 2012

Ühe maavärina anatoomia

Seda ei koge just tihti: olla 22. korrusel siis, kui sinust 219 kilomeetri kaugusel väriseb maa nii, et seda hinnatakse 7.2 magnituudini Richteri skaalal.

On laisk õhtupoolik, pärast õhtusööki, mis oli järgnenud mägedes matkamisele. Lesid voodis, vaatad arvutiga tõtt... tunned, et voodi hakkab edasi-tagasi vappuma. Astud voodist maha, et  sealt mitte välja kukkuda. Tunned kuidas tuba tormab sinu jalgade all edasi-tagasi omas rütmis. Natukene meenutab see ühte Vene multifilmi, kus kanajalgadel maja tahab lendu tõusta.

Suured pildiraamid, mis on sattunud võnkumise suunaga risti olevate seinte peale... need liiguvad seinast eemale ja tagasi - nagu tahaks lendu minna. Teised pildiraamid vajuvad lihtsalt jonnakalt viltu. Vannitoa ja tubade vahel olevad uksed kiiguvad omas tempos lahti ja kinni, justkui üritaks kellelegi lehvitada.

Vaatad nõutult teistele otsa - ei tea kas see jääb nüüd kohe järgi või läheb veel tugevamaks. Esialgu läheb tugevamaks. Tavaliselt toimub kogu raputus paarikümne sekundi jooksul, seega mööda treppe lipates eriti kaugele selle ajaga ei jõuaks ikka. Elen raporteerib, et köögis teevad rippuvad köögiriistad eriti imelikku tantsu ja muffinite valmistamine tuleb korraks pooleli jätta. Süda lööb kiiremini küll ja mitte ainult köögiriistade pärast. Siis aga rahuneb olukord sama järsku maha nagu see kõik oli alanud. Maja veel kõigub pisut inertsist.

Kohe kiiresti internetti, tuttavale leheküljele vaatama, et kus värina keskus oli ja palju värises. Telekas ka lahti igaks juhuks, et täpsemalt infot saada. Rannikul antakse veel mõne asulas tsunamihoiatus, kuna epitsenter asus sel korral meres.

Üldiselt on majad siin ehitatud nii, et nad sellele raputusele vastu peaks. Nad käituvad nagu pikad rauast latid, kui neid ühest otsast kõigutada - kokkuvõttes ehk tekib natukene suurema amplituudiga liikumine, kui vaja on, aga vähemalt ei teki konstruktsioonis kuskil üleliigseid pingeid. Samas mida kõrgem maja, seda rohkem kõikumist. Eriti kummaline on see fakt, et Santiagosse ehitatakse Lõuna-Ameerika kõige kõrgemat hoonet. Seal peab küll vist seintele käsipuu kinnitatud olema, et aknast välja ei kukuks sellise raputuse juures.

Aga muidu läheb meil hästi, täname küsimast.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar