29. juuli 2011

Hakkab silma

Mõned asjad on siin pisut teisiti kui meil kodumaal.

Sellest ma juba rääksin, et ühistransport on hea - bussid, metrood, ühistaksod - asjad saavad mugavalt aetud.

Teed on siin väga korralikud, eriti maanteed. Võib-olla siin Antofagastas nägin ma alles esimesi auke tee sees.

Siin on "hiilivad" liftid. Kui meil jõuab lift korrusele, siis teeb ta tavaliselt "plönn" - aga siin märkad sa jutuhoos lifti alles siis, kui see uksed kinni paneb ja minekule asutab ennast. Lihtsalt hästi salapärased.

Kui sa majast prügi välja viid, siis ei lähe see prügikonteinerisse vaid lihtsalt kilekotiga tänava äärde. Vähemalt siin Antofagastas tundub see süsteem nii toimivat. Siis on tänavakoertel hea võimalus kott laiali harutada. Osade majade eest on ka sellised metallis suured "korvid" posti otsas - usun, et need on just prügikottide jaoks mõeldud, aga päris kindel ka ei ole.

Mul pole mõtet vist küsida, et mitut inimest on vaja selleks, et sulle müüa bussis 1 pilet? Ilmselt teate isegi, et lisaks bussijuhile peab olema vähemalt 2 inimest, kellest 1 tegeleb rahaga ja teine siis maalib hea mitukümmend sekundit kuupäeva informatsiooni piletile.

Igas väikepoes, söögikohas antakse sulle läbi kopeerpaberi kirjutatud kollane tsekk.

Räägitakse, et  suurüritustel - kontserditel, festivalidel on alkohol rangelt keelatud, sest kokkupuutel alkoholiga pidi kohalikel asi päris kiiresti käest ära minema. Ise pole küll näinud, ega oska kinnitada.

Samas Pisco Sour (ehk kohalik kange alkohol segatuna sidrunimahla ja suhkruga) on kohati päevaprae pakkumises.

Red Bull on müügil apteegis.

Erinevalt ülejäänud Lõuna-Ameerikast ei valitse siin Mañana kultuur. Inimesed on asjalikud, peavad kinni tähtaegadest ja hoolivad asjadest. Võib-olla isegi liiga tõsised kohati.

Siinkohal tahan veel tervitada Hispaania keele vestmiku koostajaid.
Väljenditest nagu: "Kes on selle filmi peaosas" ja "Palun ilmutage see film ära" on siiani väga palju kasu olnud! Eriti korteri otsimisel.


Värsket piima... või noh normaalset piima siin ei ole. Ainult see kõrgpastöriseertitud pakipiim, mis seisab vähemalt aasta. Kena kodune Milla piim meenus kohe, kui seda juua proovid.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar